Over Africasport.nl
Doel van Africasport.nl

Africasport.nl ondersteunt mensen in Afrika (locale initiatieven) die  jongeren en ouderen de mogelijkheid bieden aan sport te doen en die over onvoldoende ondersteuning beschikken om hun activiteiten uit te bouwen.

Het doel van de stichting Africasport.nl is de mogelijkheden tot sporten in Afrika te bevorderen door op lokaal niveau bij te dragen aan de organisatorische en kwalitatieve verbetering van de sportmogelijkheden. Daartoe zal de stichting lokale initiatieven in Afrika, die jong en oud de mogelijkheid bieden om aan sport te doen, ondersteunen en hen zonodig helpen hun activiteiten uit te bouwen. Africasport.nl streeft er daarbij naar om zoveel mogelijk direct met clubs en trainers te werken om zo te verzekeren dat de ondersteuning direct aan de jongeren ten goede komt.

Een neven doel is door publiciteit en door jongeren en sportclubs in Nederland bij de fondswervingsactiviteiten te betrekken, de uitwisseling tussen Noord en Zuid te bevorderen.

Wie zijn wij?

De stichting Africasport.nl is voortgekomen uit een inzamelingsactie gehouden ter ondersteuning van de sportactiviteiten die Jeroen Roovers begeleidde en opgezet had in Niger in het jaar 2000. Zoals nog steeds werden daartoe geld en sportmaterialen ingezameld, die aan diverse initiatieven op het gebied van de verbetering van sportmogelijkheden in Niger ten goede kwamen. Door de positieve reacties uit zowel Niger als Nederland heeft de inzamelingsactie zich ontwikkeld tot de officiële stichting Africasport.nl (opgericht in 2003), die ook open staat voor lokale sport initiatieven uit andere Afrikaanse landen.

Het stichtingsbestuur bestaat uit leden die op geheel vrijwillige basis de activiteiten in Nederland organiseren. De bestuursleden zijn:

Ad Roovers (voorzitter)

Yvonne de Jongh-Hoeve (bestuurslid)

Jolanda de Zwart (bestuurslid)

Sjoerd van Loon (penningmeester)

Maarten van Ommen (bestuurslid)

 

De uitgaven in Nederland worden tot een minimum beperkt zodat vrijwel 100% van de inkomsten aan de sportactiviteiten besteed wordt. We streven ernaar om in Afrika via ontwikkelingswerkers (die het werk voor Africasport.nl in hun vrije tijd vrijwillig doen) zoveel mogelijk direct samen te werken met gemotiveerde sportverenigingen, scholen, clubs en trainers. Op deze manier kunnen we er zeker van zijn dat de ondersteuning direct aan de lokale sportbeoefening ten goede komt.

Waarom Africasport.nl?

Africasport.nl legt zich juist toe op sportactiviteiten, niet alleen omdat sporten leuk en gezond is maar ook omdat het een belangrijke rol kan spelen in de verdere ontwikkeling van de jongeren die een voortrekkersrol kunnen gaan spelen bij de verdere ontwikkeling van hun stad/land. We noemen daarbij het werken in teamverband, het ontdekken en verleggen van je eigen grenzen, sportiviteit en respect, verbroedering, discipline, zelfdiscipline en het opdoen van mensenkennis. En dit alles is natuurlijk met een gezonde dosis plezier en concentratie een goed tegenwicht voor het zwerven over straat of de beslommeringen van het daagelijkse leven. In Afrika zijn veel initiatieven en ideeën op sportgebied, maar vaak hebben ze een klein zetje extra nodig om goed van de grond te komen. Daarom is Africasport.nl opgericht.

Wat doen wij?

... in Afrika

  • Africasport.nl helpt met het opzetten van inkomensactiviteiten van sportclubs zodat dit langdurige opbrengsten t.b.v. de clubkas kan verzekeren. Zo is bijvoorbeeld de volleybalclub ASZ in Dosso ondersteund met een gift voor de aankoop van plastic stoelen en schaduwtenten die door de club verhuurd kunnen worden.
  • Africasport.nl geeft eenmalige financiële ondersteuning aan kleine sportevenementen die gevaarlopen niet door te kunnen gaan door een tekort aan geld. 
  • Africasport.nl geeft materiële ondersteuning aan sportclubs.
  • Africasport.nl geeft technische ondersteuning aan sportclubs en sporters in de vorm van hulp bij het opzetten van verenigingen, het verbeteren van trainingen en de benodigde begeleiding.
  • Africasport.nl helpt tevens kansarme sporters door studieondersteuning een diploma te halen en op die manier een betere toekomst te bieden.


 ... in Nederland

  • Africasport.nl werft fondsen voor haar activiteiten. We doen dit door sportclubs, scholen en andere organisaties te benaderen voor gemeenschappelijke activiteiten op het gebied van sport en ontwikkelings-samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan: Informatieactiviteiten (voordracht, tentoonstelling, themadag), sponsorlopen, inzamelingsacties, etc. (Voor de fondswervingactiviteiten kan desgewenst een specifiek initiatief in Afrika aan de wervingsactiviteit verbonden worden.)
  • Africasport.nl nodigt mensen, organisaties en bedrijven uit om aan de stichting te doneren zodat wij de activiteiten in Afrika kunnen blijven ondersteunen. Dit kan door een bedrag over te maken naar rekeningnummer 188982388 t.n.v. Africasport.nl, Rabobank Breda.
  • Africasport.nl geeft informatie over de activiteiten van Africasport.nl via de website en een nieuwsbrief die verstuurd wordt aan het adressenbestand of gedownload kan worden op de website.
 
Laatste nieuws
12,5 jaar Africasport.nl!

12,5 jaar bestaan Africasport.nl!

Stichting Africasport.nl viert deze maand haar koperen jubileum, we bestaan alweer 12,5 jaar. We willen namens de sporters iedereen graag bedanken voor de steun in de afgelopen jaren en hopen ook in de komende jaren op jullie steun te kunnen rekenen

 
Onze atleten winnen medailles in Marseille

Op 15 maart wonnen door Africasport.nl ondersteunde hardlopers uit Niger goud en zilver tijdens de halve marathon in Marseille. Balkissa kwam op de 1ste plaats binnen bij de vrouwen. Nabara won een zilveren medaille door de 2de plek te veroveren bij de mannen. Gefeliciteerd